En vändning i mitt yogaliv kom när jag gick en kurs i ”Yoga som livstil och andlig disciplin” med Swami Maitreyi, en lärare från Satyananda-traditionen. Det var två heldagsseminarier och så fick vi ett kompendie där vi varje dag under 60 dagar skulle praktisera asana, sjunga mantran och reflektera över yogiska begrepp. Mina kollegor hade väldigt roligt åt mina kom ihåg-lappar som jag hade i fickan för att komma ihåg att reflektera över dagens uppgift…
Kursen fick mig att inse att i yogafilosofin finns allt redan. Det var häftigt att se att de mänskliga behoven och frågorna om livet och lycka är desamma nu som för 2000 år sen och att allt det jag läst och gått kurser om i personlig utveckling finns inom yogan. Att försöka ha ett yogiskt tankesätt och förhållande till allt jag gör i vardagen har sedan dess varit viktigt för mig. Och även om det är svårt, mycket svårt, så har jag kommit en kort, kort bit på vägen.

Patanjali
De yogiska begrepp vi reflekterade över var bland annat Yamas och Niyamas, moraliska regler for att leva yogiskt – en slags yogans uppförandekod. De finns i Patanjalis Yoga sutras, som är 196 verser som beskriver yogans mål, praktik, psykiska krafter och hur man når frihet. De lärde tvistar om när Patanjali levde, men de flesta verkar enas om 400 fKr, och om sanningen ska fram är man inte helt säker på om Yoga Sutras skrevs av Patanjali, eller vem han var. Men det spelar kanske ingen roll? Det är en spännande (fast svår) text och här beskrivs yogan för första är det första gången ordentligt.
Vad är då Yamas och Niyamas?
Yamas är vårt förhållande till andra i våra handlingar, tankar och tal:
Ahimsa – ickevåld
Satya – sanningsenlighet
Asteya – att inte stjäla
Brahmacharya – måttlighet i vårt agerande, självdisciplin
Aparigraha – inte vara girig, inte samla på sig
Niyamas är våra attityder mot oss själva:
Saucha – renlighet
Santosha – förnöjsamhet
Tapa – ihärdighet, brinnande entusiasm, enkelhet
Swadhyaya – studier i självkännedom
Ishvara pranidhana – hängivet överlämna sig till det gudomliga
Att reflektera över yamas och niyamas är ett otroligt bra sätt att få in yogan i vardagen, så nu är det dags att ta tag i det igen. I bloggform. Framöver…
Kommentera