Vad är svårast med meditation? Att stilla sinnet, skulle de flesta säga. Vi är så mycket uppe i huvudet hela tiden och tankarna flyger hit och dit. Och det är så det funkar. Sinnet alltså. Men i meditationen försöker vi att hitta en stillhet, så vi kommer bakom alla de där tankarna. Och det finns många tekniker för att nå dit. Man kan fokusera på andningen, förnimmelser i kroppen eller ett mantra. Och så kan man använda sig av en mala. En mala är ett radband med 108 pärlor eller träkulor. Samtidigt som man räknar eller upprepar ett mantra och andas tar man en kula i taget till man har upprepat mantrat 108 gånger. Då är det klart. Eller så vänder man och gör 108 gånger till. Det fiffiga här är att även känseln är inblandad vilket ger ytterligare en sak att koncentrera på. Förutom mantrat och andningen.
Så här använder man en mala
Sitt i meditationsställning med ögonen slutna. Håll malan i din högra hand. Lägg den över långfingret och räkna med tummen. Pekfingret är utsträckt och ska inte röra vid malan. Du börjar vid den stora kulan, kallad meru, och räknar till du gjort hela varvet. Sen vänder du och räknar åt andra hållet om du vill göra mer än 108 gånger. Repetera mantrat tyst eller högt, en gång för varje kula och synkronisera med din andning. Det finns många olika mantran att använda, beroende på vad man vill uppnå. Eller går det bra att bara räkna 1-108.
Här är några vanliga och välkända mantran
- Om Gum Ganapataye Namaha: Ett mantra till Ganesha för att ta bort alla hinder och lösa problem.
- Om Mani Padme Hum: Det mest kända buddistiska mantrat. Betyder ”Juvelen i lotusblomman” och används för medkänsla och acceptans.
- Aham Prema: Betyder ”Jag är kärlek”
- Om Namah Shivaya: Shivamantra som används för att odla inre styrka och oräddhet. Och för att hylla det gudomliga inom dig.
- Om: Det viktigaste och kraftfullaste av alla mantran. Om är allt, ursprunget, nuet, framtiden. Hela universum.
- So Ham: Betyder ”Jag är det” och kallas ofta för andetagets eget mantra.
Kommentera